×

Endüstriyel Epoksi

Epoksi Zemin Kaplama

Epoksi Zemin Kaplama Nedir?

Epoksi; reçine, kimyasal ve mekanik dayanıma sahip uzun ömürlü zeminler oluşturmayı mümkün kılan bir malzeme türüdür. Beton zeminlerin daha kullanışlı ve estetik hale getirilmesi için tercih edilen, yüksek mukavemet gücü sayesinde uzun yıllar aynı kalite ve konforda kullanma avantajı sağlayan bu zemin kaplama çeşidi, aynı zamanda sıvı, ses ve ısı yalıtımı sağlama özelliğine de sahiptir. Akışkan ve kolay şekil alabilen solüsyon özelliği ile her zemine uyum sağlayabilen ve kısa sürede uygulanıp, ekstraa bakım gerektirmeyen epoksi kaplamalar, profesyonel işçilik ve malzeme gerektiren bir çalışmadır. Endüstriyel epoksi kaplama uygulamaları, piyasadaki diğer kaplamalara kıyasla fiziksel dayanıklılıkları, parlaklıkları ve üstün kimyasal dirençleri olan eksiz kaplamalar olarak da bilinir.

Epoksi zemin kaplama, kimyasal karakteristiğine uygun bir sertleştirici komponent ile karıştırıldığında egzotermik bir reaksiyonla sertleşir. Sert, fiziksel ve kimyasal dayanımı yüksek bir film oluşturur.

Epoksi zemin kaplamalarının önemli faydalarının yanı sıra bazı dezavantajları da vardır. Aradığınız zemin türünün epoksi olup olmadığını ya da ihtiyaç ve tercihlerinize uygun olup olmadığını belirlemek için değerlendirilmesi gereken bazı detaylar vardır.

Endüstriyel zemin kaplama, epoksi zeminler, hızlı ve kolay uygulamasının dışında sayısız fayda sunan uzun ömürlü bir zemin kaplamasıdır. Genleşme derzleri gerektirmezler ve bu nedenle mevcut döşemenin üzerine rahatlıkla kaplanabilir.

Sağladığı pek çok avantajların dışında sadece endüstriyel depolar veya otoparklar gibi yaygın olarak kullanıldığı alanlar değil geniş endüstriyel alanlarda oldukça tercih edilmektedir.

Epoksi zemin sistemleri, endüstriyel zemin kaplama ve ticari bir zemin kaplaması olmasına rağmen, dekoratif beklentileri de karşılaması nedeniyle evlerde ve ofislerde de kullanılmaktadır.

 

Epoksi Zemin Kaplama Özellikleri

  • Epoksi zeminler, korozyona, aşınmaya, insan ve araç trafik yüküne karşı yüksek direnç gösterir. Bu özelliklerinden dolayı otoparklarda, ağır sanayiide, laboratuvarlarda, depolar vb. yerlerde kullanılır. Ayrıca epoksi zeminler, fiziksel yapılarını bozmadan pek çok kimyasal maddeye uzun süre dayanabilir.
  • Epoksi zemin kaplama sistemleri, mevcut alt zemini kaldırmadan gerekli yüzey hazırlığı yapıldıktan sonra sorunsuz uygulanabilir.
  • Bu anlamda, epoksi zemin kaplama sistemleri, beton alt yapının yanısıra yanı sıra seramik, ahşap, çelik, mermer, mozaik gibi zeminlere de uygulanabilir.
  • Epoksi zemin kaplama sistemleri ile, zahmetsizce yekpare ve pürüzsüz bir yüzey elde edilir. Mevcut zemine ortalama 3 mm bir ek kalınlık getirdiğinden yeni döşemeye neredeyse hiç kalınlık eklenmez, bu nedenle yapısal yük hiç etkilenmez.
  • Epoksi zeminin kuruma süresi kısadır. Bu açıdan epoksi zeminler piyasadaki diğer alternatiflere göre daha kısa kuruma süresi ile öne çıkmaktadır. Epoksi uygulanmış bir zemin rahatlıkla 24 saat sonra insan trafiğine 48 saat sonra da araç trafiğine açılabilir.
  • Epoksi zemin komponentleri solvent içermez. Bu nedenle kapalı alan uygulamalarında rahat ve konforlu bir işçilik ve kolaylık sağlar.

 

Epoksi zemin kaplama sistemleri belirttiğimiz pek çok olumlu yönlerine rağmen uygulama pratikleri ve yöntemleri sistemin performans ve başarısını etkileyecektir. Bazı örnekler verirsek:

 

  • Epoksi zemin kaplama uygulamalarında dikkat edilecek önemli bir husus ve gözle görülür bir sorun zemin ve ortamdaki aşırı nemdir. Epoksi sistemini uygulamadan önce alt zeminde aşırı nemi önlemek kadar mevcut zemindeki toz, kir, yağ, çimento artıkları, yüzey sertleştirici kimyasallar gibi kirlilikleri temizlemek de önemlidir. Aşırı nem epoksi zeminin mevcut zemine yapışmasında sorunlara yol açabilir. Gözle görülür şekilde daha zayıf bir yapışma ya da iki sistemin yapışması imkansız hale gelebilir.
  • Yanlış Astar Seçimi: Bir epoksi zeminin, sıvı bir forma dönüşmesi ve zamanla katı bir kaplama haline gelmesi gerçeğinden başlayarak boya ile birçok benzerliği vardır. Boyada olduğu gibi, epoksi zemin için de doğru astarı seçmek çok önemlidir. Uyumlu olmayan veya hiç kullanılmayan bir astar kullanılması, zemin ve epoksi arasında yapışma sorunlarına neden olacaktır.

 

Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri

Epoksi zemin, profesyonellere sunulan çeşitli kaplamalarla karakterize edilir. Her ne kadar sistem karakteristik özelliklerini epoksi reçine belirliyorsa da aralarında sistemsel ayrımın nasıl yapılacağını bilmek önemlidir.

  • Kendinden yayılan epoksi zeminler

Kendinden yayılan zeminler, şüphesiz epoksi zemin ailesinin en bilinenleridir. Yüksek mekanik ve kimyasal dayanımları nedeniyle ağırlıklı olarak endüstriyel alanlarda zemin kaplaması olarak kullanılırlar. Genel olarak renkli kaplamalardır.

Kendiliğinden yayılan epoksi zeminler ailesinde kalınlıklarına bağlı olarak iki alt tip daha vardır. Bir yandan, genellikle iyi durumda beton üzerine uygulanan 1mm, kendiliğinden yayılan yüzeyleri pürüzsüz ve parlak epoksi kaplamalar;

Öte yandan, kalınlığı 2 mm'den fazla olan kendiliğinden yayılan epoksi zeminler vardır. Bu çeşitlilik, daha fazla dayanıklılığın arandığı bir tür özel ve pürüzsüz yüzeyler için daha uygundur. Dekoratif uygulamalarda da son derece düz ve estetik görünümleri ile tercih edilirler.

  • Epoksi çok katmanlı sistemler

Çok katmanlı sistemler, özel solventsiz astarlar, özel granülimetrik quartz dolgular, arakat ve sonkat kombinasyonlarından dönüşümlü uygulanmasından oluşur ve 3 mm ye kadar olan sağlıklı dayanıklı zeminler elde edilir. Renkli kuvars ve şeffaf reçinelerin kullanılması durumunda yüksek kalitede çok katmalı dekoratif zeminler de elde edilir.

  • 3D, vinil veya sanatsal epoksi zeminler

Bu tip epoksi zemin, belli bir imaj basılmış vinil üzerine kendiliğinden yayılan şeffaf bir epoksi dökülerek elde edilir. Sonuç, bir 3D efekti ve bir epoksi film tabakası ile tamamen korunan zeminde sabit bir sanatsal imaj oluşturulmasıdır.

  • Epoksi boyalar, en geleneksel ve ekonomik sistem

Aslında en çok kafa karışıklığı yaratan ve yanlış bir tanımla epoksi zemin olarak etiketlenen sistemlerden biridir. Epoksi boya, otoparklarda ve endüstriyel depo zeminlerinde yaygın olarak kullanılan parlak renkli, konvansiyonel ve düşük bütçeli bir boya sistemidir. Bir kaplama ile karıştırılmamalıdır. Ortalama 0,2 ile 0,4 mm kalınlıkta olması, astarlı olması, sadece hafif insan ve araç trafiğine karşı dayanım tipik özellikleri arasındadır.

Önceki paragraflarda bir epoksi zeminin hızlı ve kolay uygulanması ayrıntılı olarak anlatılmış olsa da kurulumunun ancak kalifiye işgücü tarafından gerçekleştirilebileceği de unutulmamalıdır.

Endüstriyel Zemin Kaplama Nedir?

Fabrika zeminleri genel ifadesiyle endüstriyel zeminlerin üretim ve maruz kaldığı mekanik/kimyasal etkilerden korunması gereklidir. Beton zeminler asidik dayanımı en zayıf, mekanik olarak da çok dayanıklı zeminler değildir. Ayrıca beton zeminler tozumaya müsaitlerdir. Hijyenik olmaması ise özellikle gıda, ilaç, medikal üretiminde önemli bir dezavantajdır. Bütün bu gereksinimlerden dolayı endüstriyel zemin kaplama beklenen ve ihtiyaç duyulan performans kriterlerine göre epoksi ve poliüretan zemin kaplama sistemleri ile kaplanmalıdır. Yoğun trafik ve darbelere karşı dirençli yapısı aynı zamanda kaymaya karşıda mukavemetli olup, her koşulda konforla kullanım avanajı sağlamaktadır. Endüstriyel zemin kaplama özellikle; fabrika, hastane, depo, laboratuvar ve üretim tesislerinin zemin kaplamalarında kullanılmaktadır. Özel işçilik ve uzmanlık gerektiren bu çalışma UNİCA kalitesi ve güvencesi ile hizmetinizde.

Epoksi Zemin Kaplama Fiyatları ve Poliüretan Zemin Kaplama Fiyatları

Epoksi zemin kaplama maliyetleri pek çok parametreye göre değişmektedir. Müşterilerimizin farklı kullanım amaçlarına uygun olarak onlarca farklı sistem alternatifleri farklı maliyetler oluşturmaktadır. Bu konuda doğru maliyet ve fiyatlar için lütfen UNİCA satış ve teknik departmanımızla irtibata geçiniz.

Epoksi uygulaması ilk olarak zeminde bulunan deformasyonlu alanların zımparalanarak tedavi edilmesi ve temizliğinin yapılması ile başlamaktadır.

Daha önceden hazırlanan epoksi reçinesi ve sertleştirici karışımı eğer renk pigmentasyonu eklenecekse epoksi boya uygulaması ile birleşmeye alındıktan sonra homojen hale getirilerek, uygulamaya hazırlanmaktadır.

Zeminde korunacak olan bölgeler maskeleme bandı ve tamamlayıcı aksesuarlar ile muhafazalı hale getirildikten sonra epoksi karışımının dökülmesine başlanmaktadır.

Hazırlanan epoksi karışımı rulo yardımı ile tüm zemine eşit yükseklik ve yoğunlukta olacak biçimde yayılmaktadır. Bu çalışma geniş bir alanda yapılacaksa eğer tek yön simetrik şekilde ilerleyerek, zemine yaymak gerekmektedir.

Tüm zemin epoksi karışım ile kaplandıktan sonra artık kuruma ve sertleşme sürecinin beklenmesine geçilmektedir.

Zemin yapısına bağlı olarak ihtiyaç durumunda ikinci kat epoksinin dökülüp, uygulanması gerçekleşebilir, yine kuruma ve sertlaşme sürecinin tamamlanmasının ardından örtü ve maskeleme bantları çıkarılarak artık zemin kullanıma hazır hale gelmektedir.

Epoksi yer kaplama mukavemetli koruyucu özellikleri, dirençli yapısı ve estetik görüntüsü ile pek çok sektörün zemin kaplamalarında güvenle tercih edilmektedir.

Spor alanları, otomotiv ve eğitim sektörü, endüstriyel alanlar ve gıda işleme ile sağlık sektörünün zemin kaplamalarında epoksi yer kaplama uygulamaları kullanılmaktadır.

Fabrikalar, okul, hastane, ofis ve spor salonlarının yanı sıra büyük uçak hangarları için de en ideal zemin olma özelliklerini bünyesinde barındıran epoksi kaplama, sadece zeminlerde değil, mobilya kaplama, tezgah üstü ve çeşitli sanatsal faaliyetlerde de epoksi  ürünleri ile birlikte yardım alınmaktadır.

 

Epoksi kaplama, zeminlerde daha pürüzsüz, dayanıklı, parlak ve koruyucu bir tabaka oluşturmak amaçlı uygulanan özel bir kaplama türüdür. Uzun ömürlü ve dirençli yapısıyla da mekanik ve kimyasal etkilere karşı uzun yıllar mukavemet gösteren bu epoksi kaplama uygulamaları, insan trafiğinin yoğun olduğu alanlar için en ideal kaplama yöntemidir. Epoksi uygulaması çok aşamalı işlemden geçerek zeminleri daha dekoratif ve kullanışlı hale dönüştürmektedir.

 Yüzey hazırlığı, epoksi malzemesi ve sertleştirici karışım hazırlığı, uygulama, hava kabarcıklarının çıkarılması, kuruma ve sertleşme, ihtiyaç durumunda opsiyonel ikinci kat, ile bant ve koruyucu örtülerin çıkarılmasını kapsayan aşamalarından oluşmaktadır.

Profesyonel ellerce yapılan epoksi kaplama ve epoksi astar elbette her yerde kaliteli ve dekoratif görünecektir. Bu sebeple titizlik ve uzmanlık gerektiren bu çalışmayı mutlaka bu alanda hizmet veren firmalar ve uygun ürünleri kullanarak uygulamasının yapılmasında fayda vardır.

Uygulama kimyasal bir işlem olması açısından mutlaka yetkili firmalar ve uzman personeller tarafından, güvenlik ve sağlık için gerekli tedbirler alındıktan sonra, ortam havalandırmasının aktif olduğundan emin olmasıyla birlikte uygulamaya başlanması önemlidir.

Kaplamanın kalitesinin sekteye uğramaması adına uygulama yapılacak zeminin toz, kir, pas ve deformasyonlardan arındırılmış olması gerekmektedir.

İki kat epoksi kaplama yapılması gereken durumlarda, ilk kat uygulama ile bağı güçlendirmek adına zımparalama işleminin yapılması unutulmamalıdır.

Epoksi astar karışımı hazırlanırken donma ihtimali göz önünde bulundurularak yeterli miktarda karışım yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Uygulama yapılacak alanın büyüklüğü metrekare cinsinden hesaplanarak, epoksi m² fiyatı üzerinden yapıldığı da bilinmelidir.

  • Epoksi reçinesi ile sertleştirici karışım
  • Uygulama rulosu
  • Karıştırma kabı
  • Zımpara kağıdı (varsa yüzeyi düzeltmek için)
  • Yüzey temizleyici
  • Maskeleme bandı
  • Çeşitli pigment veya epoksi boya, renklendirici
  • Koruyucu ekipmanlar (eldiven, maske, gözlük)